Gražų ir saulėtą birželio 5 dienos rytą mes, 7b klasės mokiniai ir auklėtoja Živilė Juškienė, išsiruošėme į Varnių regioninį parką. Mūsų laukė iš anksto suplanuotos edukacijos: žvakių liejimas, raganavimas, orientavimasis gamtoje, vandens kokybės nustatymas.

Tik atvykus į Gamtos mokyklą mus pasitiko regioninio parko darbuotojas, žemaitis Linas Šedvilas. Jis mus supažindino su senuoju žvakių liejimu, išklausėme įdomaus pasakojimo apie Grabnyčias. Kas norėjo, galėjo išsilieti po žvakę prisiminimui. Baigę lieti žvakes, pasijutome tikrais mokslininkais. Kartu su regioninio parko vyr. specialiste Renata Jančiauskiene tyrinėjome vandens pavyzdžius. Tyrinėjimo metu klausėme teorinės dalies apie vandenį ir jo reikšmę gyvybei, apie vandens apytakos ratą. Po tyrinėjimų Renata Jančiauskienė pakvietė mus pasinerti į magijos pasaulį – pristatė mums kelias mitologines būtybes pagal prof. Norberto Vėliaus surinktą tautosaką, pasakojo raganų istorijas, atliko burtus ir užkalbėjimus. Gaila, kad dėl sausros teko pakoreguoti edukaciją ir negalėjome pamatyti ugnies ritualo bei išbandyti praktinės lietuvių liaudies medicinos: gydančios arbatos virimo ant laužo. Pabuvojus magijos pasaulyje, teko grįžti į realųjį, nes čia jau mūsų laukė regioninio parko vyr. specialistas Andrius Bajorūnas. Kartu su juo leidomės į žygį ir mokėmės orientuotis gamtoje pagal saulę, šešėlį, augalus, gyvūnus ir kitus gamtos objektus. A. Bajorūnas mums parodė, kaip laikrodžio pagalba nustatyti pasaulio šalis.

Atrodo, šitiek užsiėmimų, tačiau laikas Varnių regioniniame parke skriete praskriejo. Padėkoję darbuotojams už turiningą dieną ir pažadėję grįžti kitąmet, palikome Gamtos mokyklą. Autobuse netilo kalbos, visi dalinomės įspūdžiais iki pat Šilalės.

 

Neda Eitutytė 7 b klasė