Spausdinti

 

Gruodžio 18 d. 3a ir 3 c klasės mokiniai lankėsi Kretingos muziejaus Tradicinių amatų centre. Čia juos pasitiko programos sumanytoja, sertifikuoto tautinio paveldo produkto – saldainių – gamintoja Asta Norvaišienė. Ji papasakojo apie Kretingos dvaro grafą Aleksandrą Tiškevičių, kuris prie dvaro buvo įsteigęs medaus, saldainių ir cukraus gamybos įmonę „Šatrija“. Deja, per įvairias negandas daug grafų Tiškevičių asmeninių daiktų ir dokumentų buvo sunaikinta. Neišliko ir saldainių fabrike „Šatrija“ gamintų saldainių receptūros. Tačiau galima nuspėti, kad tuo metu jie buvo visur panašūs ir skoniu priminė iki šiol žinomus vadinamuosius „atlaidų“ saldainius.

Po trumpo pasakojimo A. Norvaišienė parodė visą šių karamelinių saldainių gimimo receptą. Paaiškino ką reikia dėti į saldainių tešlą, kaip atrodo ką tik išvirta ir pradėjusi stingti saldi masė, bei kaip ją minkyti. Procesas greitas, kadangi reikia neleisti masei sustingti. Lygiai taip pat greitai netrukus teko sukti savo rankomis ledinukus. Vos spėjo vaikai išraityti savo kūrinius ir įkišti pagaliuką, prieš saldainiui sustingstant ir virstant tikru ledinuku. Vėliau mokiniai juos gražiai įpakavo ir džiaugėsi, kad galės parvežti paragauti savo artimiesiems.

 

Pradinių klasių mokytojos Z. Bernickienė ir J. Viliušienė.