vandens svarba 2020

Kodėl vanduo žmogui toks svarbus?

Vanduo, nors ir nebūdamas maisto medžiaga, yra labai svarbus mūsų organizmo veiklai ir sveikatai palaikyti, nes padeda efektyviai naudoti maisto medžiagas. Jis neša reikalingas maisto medžiagas į audinius ir organus, o iš jų „išgabena“ medžiagų apykaitos produktus, kurie yra nuodingi. Vanduo taip pat palaiko reikiamą kraujo tūrį ir padeda reguliuoti kūno temperatūrą. Maždaug trečdalis vandens yra ląstelėse. Stokodamos vandens, ląstelės neįstengia pasisavinti visų aminorūgščių ir kitų maisto medžiagų, kurių reikia medžiagų apykaitos procesams, kurių metu deginami riebalai. Tada medžiagų apykaita ima lėtėti.

Jei žmogaus organizmas netenka daug vandens, kas tada?

Jei žmogaus organizmas netenka daug vandens, įvyksta dehidratacija. Ji  pasireiškia, kai su vandens netekimu prarandama apie 10 proc. kūno masės. Netekęs 12-20 proc. vandens, organizmas gali žūti. Būdingi dehidratacijos požymiai yra silpnumas, išsekimas, mirtis dėl šilumos smūgio, dėl intoksikacijos medžiagų apykaitos produktais, dėl kraujo klampumo padidėjimo. Be vandens žmogus išgyvena tik 4 – 5 dienas.

Ką reiškia, jei žmogus jaučia troškulį?

Troškulys yra žmogaus per didelės vandens netekties indikatorius, nors troškulio pojūčio mechanizmas atsilieka nuo tikrųjų poreikių. Labai svarbu atsigerti dar neatsiradus troškuliui. Pagyvenusių žmonių troškulio pojūtį sukeliantys mechanizmai ne tokie efektyvūs ir raiškūs, todėl svarbu, kad vyresnio amžiaus asmenys reguliariai gertų dar neatsiradus troškuliui ir išgertų per dieną ne mažiau 2,2 – 3,0 litrus gėrimų, įskaitant  ir vandenį. Dalį dienos vandens poreikio galima papildyti atitinkamu kiekiu meliono, pomidorų, braškių arba kitų vaisių, uogų ar daržovių. Svarbiausia taisyklė - šlapimas turi būti šviesiai gelsvas ar net beveik visiškai bespalvis, kaip vanduo. Tamsesnė šlapimo spalva gali reikšti, jog trūksta skysčių.

Kai organizme trūksta vandens mes jaučiame troškulį, galimas nuovargis. Vidurių užkietėjimas, sausa oda ir lūpos bei trapūs plaukai ir nagai gali rodyti, kad geriame per mažai skysčių.

Troškulys atsiranda ir susirgus užkrečiamomis ligomis, apsinuodijus. Šiuo atveju troškulys parodo, kad organizmui reikalingas papildomas vandens kiekis, būtinas susidoroti su kenksmingu agentu ir jį pašalinti iš organizmo. Svarbu žinoti, kad troškulys nėra dehidratacijos požymis. Jis atsiranda tik tada, kai trūksta 0.5-1 litro vandens. Jei skysčių trūksta daugiau – troškulio nejaučiame. Taigi galvoti, kad „man skysčių nereikia, nes organizmas neprašo“ – klaidinga.

Vanduo iš butelių – ką reikėtų žinoti?

„Vandeniu iš butelių“ paprastai vadinamas bet koks žmonėms vartoti skirtas vanduo, kuris pramoniniu būdu yra išpilstytas į prekinę tarą, kurią atidaryti gali tik vartotojas. Jeigu butelio etiketėje parašytas prekės pavadinimas yra „Geriamasis vanduo“ ar „Gręžinio vanduo“, reikia suprasti, kad butelyje yra iš esmės toks pat geriamasis vanduo, koks bėga iš viešojo vandentiekio čiaupo. Tiesa, iš tokio vandens kruopščiai pašalinami geležies junginiai, kad jis nebūtų rusvas.

Natūraliu mineraliniu vandeniu ženklinamas vanduo yra paprastai brangesnis. Jau pats jo pavadinimas rodo, kad tai neabejotinai natūralus produktas, t. y., vartotojo nusipirktame butelyje jis yra visai arba beveik visai toks pats, koks yra požeminiame vandeningame sluoksnyje, neužterštoje ir nuo taršos patikimai apsaugotoje aplinkoje susidaręs požeminis vanduo, pasižymintis tyrumu, savita ir pastovia chemine kompozicija, biologinėmis ir fizikinėmis savybėmis, lemiančiomis jo teigiamą poveikį žmogaus organizmo fiziologinėms funkcijoms.

Geriamasis šaltinio vanduo  – tai neužterštoje aplinkoje susidaręs originalios cheminės sudėties požeminis vanduo, kuris nėra oficialiai pripažintas natūraliu geriamuoju mineraliniu vandeniu. Nuo natūralaus mineralinio vandens jis skiriasi tik tuo, kad neatitinka vienos ar daugiau natūralaus mineralinio vandens charakteristikų arba dėl kitų priežasčių jis nėra oficialiai pripažintas natūraliu mineraliniu vandeniu. Jam keliami ne tokie griežti reikalavimai kaip natūraliam mineraliniam vandeniui.

Mineralizuotas (geriamasis) vanduo – tai naudojant įvairių rūšių vandenį ir mineralines medžiagas pagamintas vanduo arba praskiestas geriamuoju vandeniu natūralus mineralinis vanduo, pasižymintis troškulį mažinančiomis, gaivinamomis savybėmis. Šis iš esmės dirbtinis mineralinis vanduo žinomas kaip „stalo vanduo“ . Tokio geriamojo mineralinio vandens etiketėse gamintojas nurodo įdėtus į jį komponentus.  Mineralizuotas vanduo gaminamas iš natūralaus mineralinio vandens, skiedžiant jį geriamuoju vandeniu arba šaltinio vandeniu tokiomis proporcijomis, kurios užtikrintų jo geras juslines ir gaivinamąsias savybes. Vietoj natūralaus mineralinio vandens galima vartoti jo koncentratą, gaunamą išgarinimo būdu.

Šaltinio ir mineralizuoto vandens, prisotinto anglies dvideginiu, ženklinimą etiketėje reikia papildyti nuoroda “prisotintas anglies dvideginiu”.

Jei geriame kavą bei arbatą reikėtų išgerti tyro vandens, kodėl?

Kavoje, arbatoje bei kai kuriuose gaiviuosiuose gėrimuose yra kofeino, kuris veikia kaip lengvas diuretikas ir išvaro dalį vandens iš organizmo. Todėl vartojantiems daug kavos, vandens papildomai gerti būtina, kad palaikyti optimalų skysčių balansą organizme.

Kokia vandens nauda žmogaus organizmui?

Vanduo lieknina. Dažnai žmonės linkę alkio jausmą maišyti su troškuliu. Todėl, pajutę alkį, pirmiausia išgerkite vandens. Tai padės jums jaustis sotesniems. Vandens stiklinę išgerkite ir kaskart prieš valgį. Sotumo jausmas ateis greičiau, tad suvalgysite mažiau, o organizmą papildysite vandens kiekiu.
Vanduo ne tik malšina alkio jausmą, bet ir suaktyvina medžiagų apykaitą. Ir tuo labiau, kuo jis šaltesnis, kad sušildytų vandenį, organizmas turi dirbti, šio proceso metu degindamas kalorijas.
Vanduo suteikia daugiau energijos. Jei jaučiatės išsekę, su vandeniu gaukite energijos. Dehidratacija verčia jaustis pavargusiu. Reikiamas vandens kiekis padės jūsų širdžiai efektyviau pumpuoti kraują, o kraujui transportuoti deguonį ir kitas maistines medžiagas į jūsų ląsteles.
Vanduo mažina įtampą. Vanduo sudaro apie 70% iki 80% jūsų smegenų tūrio. Jei esate dehidratuotas, jūsų kūnas ir protas yra apimti streso. Siekdami išlaikyti žemą streso lygį, laikykite ant savo darbo stalo stiklinę vandens ar nešiokitės su savimi vandens butelį ir gurkšnokite reguliariai.
Vanduo stiprina raumenų tonusą. Geriamasis vanduo padeda išvengti raumenų spazmų ir „sutepa“ Jūsų kūno sąnarius. Trūkstant vandens, teks mankštintis ilgiau ir intensyviau, norint pasiekti trokštamą rezultatą.
Vanduo gerina virškinimą. Kartu su ląsteliena, vanduo yra labai svarbus geram virškinimui. Kiekvieną rytą vos išlipus iš lovos reikia išgerti bent vieną stiklinę vandens pusę valandos prieš valgį. Taip pažadinamas organizmas, tačiau reikia atminti, kad jokiu būdu negalima rytais vien tik gerti vandenį ir nepusryčiauti. Atsisakyti maisto kategoriškai draudžiama. Antraip skrandis ims maitintis pats savimi ir išaugs tikimybė susirgti gastritu.

Kiek vandens reikia išgerti per parą?

Vandens paros normos formulė paprasta – Jūsų kūno svoris (kg) dauginamas iš 0,035 (35 ml) jei esate vyras arba dauginamas iš 0,037 (3 7ml) jei esate moteris = x litrų jūsų dienos teorinė* norma.

Daugelis klaidingai mano esą vandens suvartojimu vertėtų susirūpinti tik užklupus vasaros karščiams: Iš tiesų, vasarą mūsų organizmui vandens reikia daugiau, nes labiau prakaituojame, kaitinamės saulėje. Tačiau reikiamą skysčių kiekį organizme palaikyti reikėtų visus metus. O atėjus pavasariui ir pradėjus aktyviau gyventi ir sportuoti privalome atkreipti dėmesį, ar vandens geriame pakankamai.

Vanduo gyvybės šaltinis – žmogus gyvybė, neleiskime savo gyvybei žūti. Leiskime savo ląstelėms funkcionuoti, o patys džiaukimės gera sveikata.

 

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos priežiūrą mokykloje

Ineta Butvidienė

 

Informacijos šaltiniai:

1. https://www.mf.vu.lt/apie-mf/naujienos/33-bendros-naujienos/1318-dar-karta-apie-vandens-svarba-musu-sveikatai

2.  https://nmc.lt/apie-sveikata/sveika-mityba-ir-gyvensena/jusu-savijauta-priklauso-nuo-isgerto-vandens-kiekio/

3.  https://www.sulieknek.lt/skaiciuokles/skysciu-paros-normos-skaiciuokle/

 

Nuotrauka:

http://mokslustudija.lt/biochemija/nauji-tyrimai-rodo-kodel-musu-organizmui-svarbus-vanduo-2/