Ar džiazas gali būti ne tik muzikos pasaulio terminas, o simfoniją, tango ar klumpakojį gali ,,išgirsti” valgydamas sūrį?

Taip. Tai atsitiko įsimintinoje ir naujomis žiniomis praturtinusioje Šilalės Dariaus ir Girėno progimnazijos kolektyvo edukacinėje išvykoje į sūrinę, įsikūrusią Jurbarko krašte, Girdžių kaime. Čia iš šviežio ir natūralaus karvių pieno gaminami pieno produktai ir specialiose patalpose brandinamas fermentinis sūris bei kiti pieno produktai.

Galbūt daugelis iš mūsų tikėjosi tradiciško technologinį procesą apibūdinantį pasakojimą su ekskursija po pieno ūkį, kantriai stebint sūrio gaminimo eigą, tačiau atsidūrėme, tikrąja ta žodžio prasme, chemijos ir muzikos pamokoje, kurią vedė sūrinės šeimininkė, Svajonė Vaicekauskienė, pati buvusi diplomuota chemijos mokytoja, 20 metų atidavusi daug laiko mokyklai ir mokiniams, tačiau dėl mokyklos reorganizacijos likusi be darbo, todėl pasukusi nauju keliu – į pieno pramonę. ,,Tai buvo tikra mano gyvenimo metamorfozė”, - sako sūrinės šeimininkė.

„Sūrio Džiazas“ - tai prekinio ženklo pavadinimas, kurį p. Svajonė sieja su savo gyvenimo pomėgiais – muzika: augusi muzikuojančioje šeimoje, pati kankliuojanti, džiazui iki šiol neabejinga jį įprasmino itin specifinėje srityje. Patiems gaminiams įvardinti pasirinkta plati muzikos terminų paletė: siuita, simfonija, elegija, tango, pasadoblis, klumpakojis, etiudas ir kt. Sūrinės produktuose tobulai skamba tradicinio kaimo ir šių dienų miesto skoniai. Sūrinė gamina daug kasdieninių, natūralių pieno produktų, čia gimsta gurmaniški, senoviniai, novatoriški ir net desertiniai sūriai.

Galima leistis į meniškus aprašymus apie viršutines ir apatines sūrio skonių natas, bet buvo daug smagiau imti ir paragauti. Paragauti tikrai TIKRĄ sūrį J

 

Kelionės organizatorė mokytoja Santa Jakienė.