Lapkričio 29 dieną, 3b ir 3d klasės mokiniai su mokytojomis vyko į Šiaulius.

Pirmasis aplankytas išvykos objektas buvo interaktyvus Baltų kultūros pažinimo centras „Baltų kelias“. Čia šiuolaikinėmis technologijomis, eksponatų kopijomis, edukacinėmis veiklomis pristatoma baltų istorija, kultūra, gyvensena sukuriant galimybes ugdyti baltiško paveldo pažinimą ir jo išsaugojimą. „Baltų kelio“ erdvėse mokiniai išbandė keturis interaktyvius žaidimus. Labiausiai patiko biometriniais žmogaus duomenimis paremtas žaidimas „Baltų profesija“. Mokiniai galėjo pasmalsauti, kaip atrodytų, jei būtų verpėja, audėja, kariu, žveju ar kt. ir atsisiųsti tokį portretą nuskenavus QR kodą.

Po to vykome į dviračių muziejų, išklausėme įdomų gidės pasakojimą apie dviračio raidą. Pamatėme kaip atrodė pirmieji lietuviški dviračiai iš medžio ir geležies. Įdomiausi buvo: dviratis velobolui žaisti ir figūriniam važiavimui, kalnų dviratis, triratis suaugusiems. Dėmesį traukė juvelyriški dviračių modeliukai, galintys pretenduoti į Gineso rekordų knygą, „Vairo” dviračių gamyklos dviračiai. Mokiniai papasakojo ir apie savo namuose turimus dviračius.

Labiausiai vaikams patiko apsilankymas Šokolado muziejuje bei dalyvavimas edukaciniame užsiėmime „Saldžioji laboratorija“. Prie įėjimo į muziejų, mokiniams buvo įteikti netradiciniai – šokoladiniai „bilietai“. Įsitaisę po kakavmedžiu, mokiniai klausėsi gidės pasakojimo apie beveik keturių tūkstančių metų šokolado istoriją. Gidė papasakojo, kaip šokoladą gamino majai ir actekai, kaip šokoladas ir jo vartojimo tradicijos keitėsi bėgant amžiams. Gidė atskleidė daug įdomybių: kakavos pupelės buvo tokios vertingos, kad actekai jas naudojo vietoj pinigų. Tūkstantmečius šokoladas buvo naudojamas kaip gėrimas, o labiausiai jo gėrėjai vertino putas. Actekų imperatorius Montesuma, kurio vaškinė figūra puošia Šokolado muziejų, šokoladą gerdavo iš vienkartinių auksinių indų.

Edukacinio užsiėmimo „Saldžiojoje laboratorijoje“ metu, užsidėję mėlynas prijuostes bei kepuraites, stebėjo, kaip konditerė atvėsina karštą šokoladą iki reikiamos 30 laipsnių temperatūros bei gamina saldainius rankomis. Tada mokiniai patys pasitelkę fantaziją ir išmonę iš daugybės ant stalo padėtų ingredientų gamino savo šokoladinius saldainius.

Geras oras leido pasigrožėti Šiaulių senamiesčio bulvaru, Talkšos ežero peizažu su garsiąja Geležine lape bei Saulės laikrodžiu.

 

Trečiokų mokytojos Rita Aleksandravičienė ir Jolanta Viliušienė.