Sausio18 d Šilalės Dariaus ir Girėno progimnazijos Obelyno daugiafunkcinio centro mišrios ugdymo grupės vaikams vyko edukacinė veikla“ Asmens higiena“ .Mokymo metu vaikai sužinojo, kad apsisaugoti nuo blogųjų mikrobų gali plaudami rankas. Buvo prisiminta kaip teisingai plauti rankas , todėl šešių rankų plovimo žingsneliai labai padėjo mokytis teisingai plautis rankas. Nereikia jokių ypatingų priemonių- užtenka vandens ir muilo. Rankų plovimas yra vienas  iš veiksmingiausių ir paprasčiausių būdų, siekiant apsisaugoti  nuo užkrečiamų ligų sukėlėjų. Plaunant rankas muilu, nuo rankų pašaliname 95 proc. mikroorganizmų. Siekiant suaktyvinti vaikų sąmoningumą apie mūsų organizmui kylančius pavojus, kai nesilaikoma asmens higienos, buvo atliktas praktinis eksperimentas: vaikų delnai buvo patrinami ,,Mikrobų maišeliu“ ir po to apšviečiami ultravioletinės šviesos lempa. Vaikai, pamatę ant savo rankų esančius ,,mikrobus“, skubėjo prie prausyklų ir, laikydamiesi rankų plovimo taisyklių, uoliai jas plovė. Taip pat vaikai žaidė su dėlionėmis apie higieną.

Ikimokyklinio amžiaus vaikų asmens higiena privalo rūpintis tėvai. Svarbu išmokyti vaikus tvarkos nuo pat mažų dienų, įdiegti asmeninės higienos taisykles, kadangi šie įgūdžiai nesiformuoja savaime, jie specialiai ugdomi suaugusiųjų bei valios pastangomis. Tėvų nesirūpinimas vaiko asmens higiena yra laikomas vaiko nepriežiūra.

Kiekvienam vaikui svarbu nuo pat mažumės mokytis būti švariam bei tvarkingam, būti atsakingam už savo drabužių švarą bei tvarką. Nesilaikant asmens higienos taisyklių atsiranda rizika susirgti įvairiomis ligomis. Nepamirškime: mūsų sveikata - mūsų pačių rankose!

 

Parengė: Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje: Nijolė Klapatauskienė.