Šilalės Dariaus ir Girėno progimnazijoje balandžio 11-15 dienomis viešėjo tarptautinio Erasmus+ projekto „Essential Life Skills“ („Svarbiausi gyvenimo įgūdžiai“) dalyviai iš Italijos, Graikijos, Lenkijos ir Slovakijos. Projekto susitikimo tema – karjeros planavimas, galimybės, darbo rinka.

Pirmąją susitikimo dieną svečius pasveikino Šilalės rajono savivaldybės administracijos direktorius Raimundas Vaitiekus. Palinkėjo svečiams turiningos savaitės, daug žinių bei smagaus buvimo kartu. Pirmosios dienos vakare mokiniai išvyko į Varnių regioninio parko Gamtos mokyklą. Juk kur geriausiai pasisemsi gyvenimo įgūdžių, jei ne gamtoje. Mokėsi, kaip gyventi gamtoje jai nekenkiant, kaip orientuotis tamsoje, kaip elgtis atsidūrus įvairiose situacijose. Antrąją dieną laukė paskaita apie profesijos pasirinkimą, savo įgūdžių, pomėgių nustatymą ir apie tai, kaip svarbu siekti svajonės. Po paskaitos mokiniai atliko praktinę užduotį – nuėję pas mūsų rajono verslininkus sėmėsi praktinių žinių, rengė pristatymus. Mokiniai apsilankė pas fotografes Jurgitą Bergelienę ir Aureliją Bacevičienę, pas „Mary Kay Lithuania“ nepriklausomą pardavimų direktorę Inesą Kozlovienę, nuvyko į speltos grūdus auginančius ir gaminančius makaronus Onutę ir Ievą Sungailus. Žinių sėmėsi ir reklamos studijoje „4kart2“, kur Martynas Lapinskas ir Agnietė Ričkutė papasakojo, kaip gaminama reklama, leido patiems išbandyti savo jėgas. Trečiąją dieną gamino iš šokolado skanėstus Šiaulių „Rūtos“ fabrike. Išbandę kulinaro profesiją ir pasimėgavę šokoladu grįžo namo, kur jų laukė svečiai, pasirengę išklausyti pristatymų apie lankytas ir vykdytas veiklas. Visus klausytojus nustebino pristatymai, juose buvo išsamiai papasakota, kokių įgūdžių įgijo, kokių savybių reikia turėti norint dirbti vienokį ar kitokį darbą. Kitomis dienomis svečiai lankėsi Nidoje, Vilniuje, kur turėjo progą ne tik pasigrožėti mūsų kraštu, bet ir sužinoti daugybę faktų apie įdomius žmones, užsiimančius įvairiausiomis veiklomis, kurios galėtų būti ir projekte dalyvaujančio jaunimo karjeros siekiu.

Susitikimas paliko visiems tik geriausius įspūdžius. Projekto koordinatorių komanda aptarė tolimesnius projekto įgyvendinimo etapus, mokiniai įgijo ne tik bendravimo užsienio kalba įgūdžių, bet ir žinių apie karjeros pasirinkimo svarbą ankstyvame amžiuje.

Labai smagu, kad prie projekto įgyvendinimo prisidėjo ir mūsų rajono verslininkai Judita Rimkienė, o projekto dalyvius skaniais kepiniais vaišino "Prezo" kepyklėlė. Nuoširdžiai dėkojame ir šeimoms, kuriose gyveno užsieniečiai, už svetingą priėmimą, o Jurgitai Bergelienei, Aurelijai Bacevičienei, Onutei ir Gediminui Sungailams, Agnietei Ričkutei, Martynui Lapinskui bei Inesai Kozlovienei – už jaunimui perteiktas žinias.

 

Lineta Dargienė, Erasmus+ projekto koordinatorė