2023 m. gegužės 8-12 dienomis vyko projekto Erasmus+ „Everyone ir someone“ susitikimas Turkijoje. Į susitikimą Stambule vyko Šilalės Dariaus ir Girėno progimnazijos 8 klasių mokiniai ir dvi lydinčios mokytojos.

Pirmąją išvykos dieną projekto Erasmus+ „Everyone ir someone“ komandos iš Italijos, Graikijos, Lenkijos, Estijos ir Lietuvos atvyko į Menderes Ortaokulu mokyklą. Ten susipažinome su Turkijos švietimo sistema, pristatėme parengtus projektus apie specialiųjų poreikių mokinių integraciją į ugdymą savo šalies mokyklose, dalyvavome edukacijoje, kurioje mokėmės šaudyti iš lankų.

Vėliau projekto dalyviai įsitraukė į įvairias organizatorių suplanuotas veiklas. Lankėsi Taksimo aikštėje, Galatos bokšte, archeologijos muziejuje, turėjo galimybę pamatyti ir apsipirkti garsiajame Stambulo turguje, kuris veikia mieste nuo pat XV amžiaus. Tai viena didžiausių turgaviečių pasaulyje, kurioje apsilankyti privalo kiekvienas, atvykęs į miestą. Neišdildomą įspūdį paliko turas su gidu Topkapi rūmuose, Bazilikos cicternoje, kuri yra didžiausia iš kelių šimtų senovinių cisternų, esančių po Stambulo miestu, taip pat Sofijos sobore ir Mėlynojoje mečetėje.

Tęsdami specialiųjų poreikių žmonių integracijos į visuomenę temą, Turkijos komanda visų atvykusių šalių dalyvius pakvietė sudalyvauti patyriminėse veiklose.

„Dialogas tamsoje“ ir „Dialogas tyloje“. Šių veiklų metu mokiniai turėjo unikalią galimybę išbandyti, kaip gyvena akli ir nebylūs žmonės.

Išvykos metu mokiniai susipažino su turkų kultūra, tradicijomis, patiekalais ir kai kuriomis etiketo subtilybėmis. Taip pat išvydo nuostabių architektūros ir kultūrinio paveldo pavyzdžių.

Programą „Erasmus+“ "Everyone is Someone" projektą finansuoja Europos Komisija, šios programos švietimo ir mokymo sritį Lietuvoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas.

 

erasmus logotipas